parents inc 14676

Ouderschap als leiderschap

Het hebben van kinderen wordt vaak als lastig gezien vanuit professioneel oogpunt. Veel ouders waken ervoor om te veel over hun kinderen te delen op de werkvloer. Het ouderschap kan voelen als de tegenpool van professionaliteit. Je zet liever een externe afspraak in je agenda dan dat je erin zet dat je je kind van school haalt. Ouderschap en professionaliteit gaan niet samen volgens velen.

Je kinderen dwingen je om grenzen aan te geven

Werkende ouders (en in hogere mate moeders) voelen zich vaak in een spagaat zitten. De dubbele loyaliteit: er voor je kinderen willen zijn én niks inleveren op je werk, is iets wat veel werkende ouders met jonge kinderen parten speelt. Toch nog even blijven, racen zodat je om vijf voor zes je kind kan ophalen en vooral niet te veel klagen over je gebroken nachten. Op hete kolen in die vergadering die net te lang duurt. Totdat, je opeens snapt dat het zo niet gaat. Je kinderen dwingen je om grenzen aan te geven.

Stress onder werkende moeders

Met name werkende moeders ervaren een hoge stress in de combinatie van werken en zorgen. Ze zitten vast in de verwachtingen en de gewoontes van voordat er kinderen waren. Dit zorgt voor minder productiviteit en minder werkgeluk. Het gevoel van balans mist, dat kan leiden tot uitval en misschien zelfs de wens een nieuwe baan die beter in je leven past.

We zien vaak vooral de nadelen van ouderschap op je carrière (en cijfers laten dit ook zien). Maar het ouderschap brengt zoveel nieuwe kwaliteiten en persoonlijke groeit met zich mee, die ook je werk ten goede komen. Jij wordt gedwongen om duidelijk te zijn en grenzen aan te geven. Het wordt makkelijker om te zeggen: “nee, dan kan ik niet”, of “Ik kan niet bij die vergadering zijn, dan ben ik met mijn kind”. Op het moment dat je dit doorkrijgt ontstaat er veel meer duidelijkheid die je kan ombuigen in leiderschap.” Dan kan ik niet omdat ik dan met mijn kind ben, hoe zit jij donderdag?”. “Op dinsdag kan je me tot vier uur bellen”. Duidelijkheid zorgt voor respect en rust. Voor jezelf maar ook voor de ander. Die duidelijkheid wordt ook sterker doordat je een hele goede reden hebt….je kind(eren).

Als je de tijd neemt om de nieuwe balans te ontdekken en oude overtuigingen over jezelf als professional en over jezelf als moeder te onderzoeken, merk je dat je juist door het ouderschap als professional kan groeien.

Artikel delen:

Aan de slag met gezinsvriendelijk werkgeverschap?

Benieuwd hoe Parents Inc. jouw organisatie kan helpen transformeren naar gezinsvriendelijk werkgeverschap? Plan een vrijblijvend informatiegesprek en ontdek de mogelijkheden.