parents inc 14802

Aandacht voor terugkeer na verlof…Waarom zou je?

Het onderwerp ‘Terug aan het werk na zwangerschapsverlof’ staat bij de meeste organisaties niet hoog op de agenda. Het hoort er nou eenmaal bij. Managers willen mannen en vrouwen niet anders behandelen. Leidinggevenden denken dat het in zijn of haar team wel goed zit. En vaak vinden leidinggevenden thema’s rondom het prille ouderschap enigszins taboe, zoals borstvoeding, hormonen of slaapgebrek. Daar heb je het uit jezelf niet over.

Wij vinden dit een enorm gemiste kans. Dit is waarom:

  1. Onderzoek wijst uit dat bijna 30% van de vrouwen die terugkeren na hun verlof uitvalt in de maanden na haar zwangerschap. Dit heeft fysieke en mentale oorzaken.
  2. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat 65% van de vrouwen negatief terugkijken op de terugkeer. Ze overwegen minder te werken of overwegen een carrièreswitch.
  3. 30% van de ouders vindt de combinatie jonge kinderen en carrière buitengewoon zwaar en ervaart veel stress.

De meeste bedrijven hebben geen inzicht in deze cijfers. De uitval wordt niet in verband gebracht met de zwangerschap, want het vindt maanden na de bevalling plaats. Mede hierdoor blijft het onzichtbaar. Maar wat kost het een gemiddelde organisatie nou eigenlijk als je hier geen aandacht aan besteedt?

Aandacht helpt

Het vervangen van een uitgevallen medewerker kost al snel 20% tot 200% van het jaarsalaris. En tel daarbij de stress die het oplevert voor de collega’s en de extra inzet van HR en MT. De meeste gegeven tip door vrouwen die terugkeren van hun zwangerschapsverlof: “meer aandacht van werkgever voor mijn terugkeer”. Leidinggevenden zijn zich hier vaak niet van bewust.

Wij helpen organisatie bij het verminderen van de uitval. Dit doen we onder andere door:

  1. Het aanbieden van de online cursus de Zachte Landing. Dit is een laagdrempelige maar effectieve manier om jouw medewerkers te ondersteunen om op een bewuste en gezonde manier weer aan het werk te gaan.
  2. Aan de slag met het MT en HR om een werkbaar en passend terugkeerbeleid te maken. We formuleren samen een visie, ontwerpen een gespreksstructuur en brengen de interventies in kaart.

En hoe zit het in jouw organisatie? Heb jij inzicht in wat je op een eenvoudige manier kunt besparen? We kijken heel graag met je mee naar wat we samen kunnen verbeteren. Stuur een mailtje naar info@partensinc.nl.

Artikel delen:

Aan de slag met gezinsvriendelijk werkgeverschap?

Benieuwd hoe Parents Inc. jouw organisatie kan helpen transformeren naar gezinsvriendelijk werkgeverschap? Plan een vrijblijvend informatiegesprek en ontdek de mogelijkheden.