parents inc 14697

Dag verlof, hallo werk

Na maanden zwangerschapsverlof ga je weer aan het werk. Het warme welkom waar je op hoopte kan er anders uitzien. Aan de ene kant fijn om je collega’s weer te zien, maar misschien ook lastig om je baby achter te laten. Hoe ga je hier goed mee om?

Danielle (32) gaat na de geboorte van haar tweede kindje net weer aan de slag. “Ik was na die maanden wel weer toe aan iets voor mezelf, maar ik vind het ook heel erg lastig. Mijn collega’s hebben afgelopen maanden extra gewerkt voor mij. Ik wil dus graag snel weer vol inzetbaar zijn, alleen ben ik zo moe door de gebroken nachten. Hoe combineer ik het allemaal goed?”

Balanceren tussen werk en thuis

Roseriet Beijers, ontwikkelingspsycholoog en onderzoeker aan de Radboud Universiteit, beaamt dat het voor veel moeders niet meevalt om weer aan het werk te gaan. “Veel moeders vinden het lastig om thuis en werk te balanceren en hebben hier negatieve ervaringen mee. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om hun kind naar de opvang te brengen, kunnen zich niet concentreren op werk of voelen zich niet zo productief als voorheen.”

“De cursus heeft me aan het denken gezet, want moeder worden is best wel een ding waarbij we wat meer mogen stilstaan”

Ook Danielle vindt het moeilijk om de zorg voor haar kinderen over te dragen. Ze volgde daarom een workshop om op een gezonde manier weer aan het werk te gaan. Een moment voor mezelf nemen doe ik haast niet, want zeker het kleintje vraagt alle aandacht. De workshop de Zachte Landing van Mom Inc. heeft me hierin wel geholpen. Ik kan nu meer loslaten, niet alles hoeft perfect. “De tip die ik heb meegenomen is om eens echt te fantaseren over je ideale week en deze op te schrijven. Als je weet wat jij belangrijk vindt kan je beter keuzes maken en dan laat je je minder leiden door de waan van de dag. De cursus heeft me aan het denken gezet, want moeder worden is best wel een ding waarbij we wat meer mogen stilstaan.”

Stress en schuldgevoel

Kersverse moeders hebben als ze na hun verlof weer terugkeren op het werk nogal eens te kampen met schuldgevoel en stress. Mom Inc., expert in werk en ouderschap, deed onderzoek onder ruim 400 moeders. Hieruit blijkt dat 65 procent van de moeders het terug gaan aan het werk als negatief ervaart. Bijna 30 procent valt uit in de maanden na haar verlof. De meeste gegeven tip door de deelnemers: “meer aandacht van werkgever voor mijn terugkeer”. Leidinggevenden zijn zich hier vaak niet van bewust.

Neem de ruimte en ga in gesprek

Advies van Lotte (Mom Inc.). Neem de ruimte voor je terugkeer en ga in gesprek met je (eventuele) partner en je werkgever. Maak samen een duidelijk inwerkplan. Maar ook: leg de lat niet te hoog, verse moeders verwachten vaak te veel van zichzelf. Aan de leidinggevende wil ik meegeven: check regelmatig bij je werknemer hoe het gaat in deze nieuwe situatie, want weer aan de slag gaan kan stressvol zijn.”

Artikel delen:

Aan de slag met gezinsvriendelijk werkgeverschap?

Benieuwd hoe Parents Inc. jouw organisatie kan helpen transformeren naar gezinsvriendelijk werkgeverschap? Plan een vrijblijvend informatiegesprek en ontdek de mogelijkheden.