parents inc 14680

“Gelukkig zie je op zo’n scherm niet dat je zwanger bent”.

Sommige gevoelens zijn zo subtiel dat ze je niet eens opvallen. En rondom zwangerschap en moederschap zijn het er een heleboel. Zo herinner ik me bij allebei mijn zwangerschappen dat ik een enorme drempel voelde om dit op mijn werk te delen. Moeder worden paste voor mijn gevoel absoluut niet bij mijn werk-ik.

Moederschaamte

Als ik erop terugkijk schaamde ik me eigenlijk enorm. Ik had namelijk geen vast contract, was nog niet daar waar ik wilde zijn, en had net als zzp’er een nieuwe klus aangenomen. Niet echt het moment dus om als ambitieuze vrouw de handdoek in de ring te gooien. Om te laten zien dat mijn ambities ergens anders lagen. En dan om zoiets truttigs als het moederschap.

Deze dingen vertelde ik mezelf. Dit gebeurde allemaal in mijn hoofd. Ik was me er niet van bewust dat dit blijkbaar in meerdere hoofden gebeurt. De moederschaamte.

Nu las ik deze week een post van een kennis die dit fenomeen bij haarzelf haarfijn omschreef. Zij schrijft: “Wat was ik blij dat mensen mij door het thuiswerken amper zwanger zagen. Ik was ervan overtuigd dat collega’s me minder zouden waarderen als moeder”. Maar ze schrijft ook: “Als ik erop terugkijk is dit echt suf. Ouderschap is absoluut geen zwakte”.

Ouderschap: vertrutting of groei

Door deze post besefte ik me weer dat dit gevoel van moederschaamte op het werk heel sterk aanwezig is bij veel vrouwen. Van de honderden vrouwen die met onze masterclass meededen geeft 60 procent aan zich bezwaard te hebben gevoeld om op het werk te delen dat ze zwanger waren.

De redenen lopen enorm uiteen:

  • omdat ze hun team niet in de steek willen laten,
  • omdat ze net als ik, voelen dat moederschap niet bij carrière past,
  • omdat ze bang zijn voor discriminatie,
  • omdat ze een vast contract willen,
  • omdat ze zelf nogal oordelen hebben over wat moederschap is en hoe moeders zich gedragen.

Al deze gedachten zijn vaak onbewust en worden amper gedeeld. En dat is zo schadelijk. Want als je je al bezwaard voelt voordat je bevallen bent, is de kans groot dat je bij het terugkeren naar je werk, ook vooral probeert te doen alsof er echt – heus – helemaal niks is veranderd. Terwijl het ouderschap per definitie verandering met zich meebrengt. En dat geeft stress en belemmert juist de groei die het ouderschap kan brengen.

Die verandering associëren we nu nog met vertrutting, met een last voor je team, met verlaagde ambitie, met oeverloze gesprekjes bij de koffiemachine over ‘de kids’. Terwijl het ouderschap bewezen iets anders brengt. Namelijk leiderschapskwaliteiten, efficiëntie, beter inlevingsvermogen en heldere prioriteiten. Om er maar een paar te noemen.

Van moeke naar leiderschap

Ik raakte door deze overtuigingen binnen een paar maanden overspannen na mijn eerste bevalling. Iets wat niet nodig geweest was, als ik andere denkbeelden en meer kennis over het moederschap had gehad.

Daarom werken wij met Mom Inc. aan een wereld waarin ouderschap en moederschap in het bijzonder geassocieerd wordt met persoonlijke groei en waardevermeerdering, ook op het werk. Een wereld waarin je zwangerschap en ouderschap met trots vermeld, zodat je ook echt gebruik gaat maken van de kwaliteiten die je hieruit meeneemt.

In ons programma Trots op werk en ouderschap! maken we de switch van moeke naar leiderschap. Hierin nemen we het moederschap serieus en zorgen we ervoor dat je het gaat zien als superpower. Je ontdekt dat je deze kwaliteiten op alle vlakken kunt toepassen: in je werk, in je rol als moeder en als gewoon jezelf.

Wil jij trots zijn op werk en ouderschap? Check wanneer de eerstvolgende ronde start.

Artikel delen:

Aan de slag met gezinsvriendelijk werkgeverschap?

Benieuwd hoe Parents Inc. jouw organisatie kan helpen transformeren naar gezinsvriendelijk werkgeverschap? Plan een vrijblijvend informatiegesprek en ontdek de mogelijkheden.